Neden Tırnak Yeriz
Bay, bayan; çocuk, yaşlı her kesimden insanda sıkça görülen tırnak yemek, oldukça sıkıntılı bir hastalıktır. Tıp dilinde onikofaji olarak karşımıza çıkan bu hastalığın nedeni, bazı kaynaklarca dürtü bozukluğu olarak nitelendirilir. Küçük yaşlarda başlayan ve ilerleyen süreçte önüne geçilmediğinde devam eden bu hastalık, kişinin hayat konforunu önemli ölçüde aşağı çeker.
Sinir veya strese bağlı olarak da karşımıza çıkan tırnak yeme alışkanlığı, özellikle ergenlik döneminde neredeyse her üç çocuktan birinde görünür hale gelmiştir. Endişe, kaygı, öfke veya korku; tırnak yemek için bir zemin hazırlamaktadır. Bu tehlikeli alışkanlık küçük çocuklarda, daha çok ise 3 ve 4 yaşlarındaki çocuklarda da karşımıza çıkmaktadır.
Bu yaş aralığında bulunan çocukların böyle bir alışkanlık edinmesinin nedeni ise basit bir taklittir. Öğrenmenin en kritik yaşlarında yani 3-4 yaşlarındaki çocuklar, ebeveynlerinden ne görürlerse onu taklit etmeye çalışırlar. Eğer anne veya babada tırnak yeme alışkanlığı varsa ve çocuk bu alışkanlığı düzenli olarak gözlemliyorsa maalesef o çocukta da bu alışkanlık oluşur.
Tırnak Yemek Nedir?
Tırnak yemek diye tabir ettiğimiz veya kastettiğimiz şey, illa ki tırnağın mideye indirilmesi değildir. Bu alışkanlık için tabir edilen bir eylem şeklidir. Tırnak yemede tırnak etrafında bulunan deriler kopartılır, kemirme yapılır. Bu durum el veya ayak tırnağında gerçekleşir. Lakin en çok el tırnaklarında karşımıza çıkmaktadır. Bazı bireyler parmaklarından kopardıkları tırnak veya deriyi gerçekten yerken bazıları da tükürerek etrafa sıçratmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu durum, dürtü kontrol bozukluğu neticesinde oluşmuş ve halen oluşmaktadır.
Bebeklerde Tırnak Yeme Alışkanlığı Görülür Mü?
Tırnak yemek, nadiren de olsa bebeklerde görülebilir. Daha çok çocukluk veya ergenlik dönemlerinde karşımıza çıkan bu alışkanlık, bebeklerde de görülmüştür. 5 aylığı geçkin bebekler, bazı durumlardan dolayı aile evinden veya anne- babadan uzak kalırlar. İç güdüsel olarak ortamı değişen bebek, yeni bir sosyal çevreye alışmak için çabalar. Kendini güvende hissetmek için bebek tırnak yeme alışkanlığı edinebilir. Tırnağı yedikçe kendini rahatlamış hisseder. Bu yüzden anne ve babalar, çocuklarını kreş veya bakıcıya bırakmadan önce iki defa düşünmelilerdir.
Çocuklarda Tırnak Yemek
Yetişkin bireylerde gördüğümüz tırnak yemek alışkanlığının ana sebebi, çocukluk ekseriyetle de ergenlik dönemindendir. Ergenlik döneminde dürtü bozuklukları kendini bir hayli gösterir. Bu bozuklukları sırasıyla sayarsak;
- Dudak yemek
- Burun çekmek
- Kalem kemirme
- Kâğıt parçalama veya katlama
- Saç kıvırma
- Tırnak yeme
Bu saydıklarımız arasında en çok karşılaşılan dürtü bozukluğu ise, son maddede yer verdiğimiz tırnak yeme alışkanlığıdır. Bu alışkanlığın çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkmasının pek çok sebebi vardır. Üzüntü, öfke, kaygı, gerilim, stres, sıkıntı vb. negatif yöndeki duygusal değişimler kişileri tırnak yemeye sevk eder. Sadece duygusal değişim değil, fiziki değişim de tırnak yemek için bir zemin hazırlar.
Aile bireylerinden birini kaybetme, aileden zorunlu uzaklaşma, yanlış arkadaş seçimi gibi durumlardan ötürü de çocuk; güvenli hissedeceği bir ortamı aramaya başlar. Bu ortamı kendi içinde, tırnak yemede bulur. İlgisizlik, sevgisizlik, öz güven eksikliği, eleştirilmek, cezalandırılmak gibi durumlar da aynı şekilde tırnak yeme alışkanlığının kazanılmasında baş etmenlerdendir.
Tırnak Yemek Genetik Midir?
Kaygı bozuklukları veya anksiyete ile ortaya çıkan tırnak yeme alışkanlığının genetik faktöre bağlı olarak görüldüğünü söyleyen bilim adamları vardır. Ancak bu, kesin bir kanıt değildir. Süregelen araştırmalar olsa dahi tırnak yemek genetik bir hastalıktır diyemeyiz. Lakin araştırmalar devam etmektedir.
Psikolojik Rahatsızlıklar Tırnak Yeme Alışkanlığına Yol Açabilir Mi?
Ailenin otoriter olması, sınav stresi, gelecek kaygısı, iş zorluğu gibi çeşitli faktörler tırnak yeme alışkanlığının ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Ancak şöyle bir durum da vardır ki kimi durumlarda tırnak yeme çeşitli psikolojik rahatsızlıkların neticesinde ortaya çıkar. Zihinsel gelişim sıkıntısı yaşayan çocuklarda da bu hastalık görülmektedir, bunu da ekleyelim.
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu, majör depresyon, hiperaktivite bozukluğu, enürezis veya dikkat eksikliği gibi rahatsızlar; tırnak yeme alışkanlığının kazanılmasında etkilidir. Bu gibi hastalıkların teşhisi koyulan bireylerde tırnak yemek, bir şeyi parçalayıp geri birleştirmek, dudak yolma gibi dürtü bozuklukları görülebilir.
Tırnak Yemek Zararlı Mıdır?
Tırnak yeme alışkanlığı herkesçe basit gibi görünen, zararı olmadığı bilinen bir hastalık olmaktadır. Ancak durum hiç de sanıldığı gibi değildir. Bu basit gibi görünen alışkanlığın yol açtığı bazı olumsuzluklar mevcuttur. Uzun süre onikofaji alışkanlığından kurtulamamış bireylerde parmaklarda şekil bozukluğu ortaya çıkabilmektedir. Tırnağın kendisinin yenmesi veya etrafındaki derinin yenmesi sonucu parmağın doğal şekli kaybolur. Yenen tırnak veya deri yenilense dahi tekrar koparıldığından dolayı zamanla parmak şekli bozulur.
Tırnak yemek neticesinde bozulan parmak kötü bir görüntüye sahip olur. Birey, çoğu zaman bu görüntüyü saklamaya çalışır. Gerek biriyle tokalaşırken gerekse telefon ile oynarken parmağını her daim gizlemeye çalışır. Birilerinin parmağına baktığını fark eden birey, öz güven problemi yaşayarak insan içine çıkmaya utanır duruma gelir. Yani fiziki etkisi bir yana psikolojik zararı da bu alışkanlığın mevcuttur.
Tırnak Yemek Sonucu Tırnak Düşmesi
Küçüklüğünden beri tırnak yiyen ve bu alışkanlığı defedememiş insanlara baktığımızda en korkunç sonuçlardan biri kendini gösterir. Uzun bir süre boyunca tırnak yemek, tırnak yataklarının zarar görmesine yol açar. Zarar gören yatak tırnağı artık tutamayacak seviyeye gelir. Ve çok geçmeden eti bırakarak tırnak düşer. Böyle durumlarda tıbbi bir müdahale gerekebilir. Tırnak çekmesi gibi seçenekler ile yatak altında kalan ve sürekli batarak acı veren tırnak çekilir. Tırnak yemenin en üzücü sonuçlarından biri de kuşkusuz tırnak düşmesidir.
Mide Enfeksiyonu
Tırnak yiyen insanlara baktığımızda her zaman bir karın ağrısı şikayetleri vardır. Karın ve mide ağrısı, hazımsızlık ve mide bulantısı gibi şikayetler ile uzman doktorların kapısını çalarlar. Tırnak yemek, aynı zamanda tırnakta ve etrafında bulunan çeşitli mikropların da yenmesidir. Tırnağın mideye düşmesine gerek yoktur. Ağız ile temasta bulunması dahi çeşitli enfeksiyonların oluşmasında etkilidir.
Tırnak Yemek Tedavi Edilir Mi?
Tüm hastalıklar veya alışkanlıklar için erken teşhis önemlidir. Bebeğinizde, çocuğunuzda tırnak yeme alışkanlığı bulunuyorsa anında bu alışkanlığın önüne geçmelisiniz. Yoksa yukarıda belirttiğimiz neticeler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çocuğunuzda böyle bir alışkanlık bulunuyorsa, öncelikli olarak onu farklı eylemlere yönlendirmelisiniz. Daha farklı aktiviteler ile onu meşgul etmelisiniz. Tabi bunu yaparken de sürekli tırnak yemek konusunda uyarılarda bulunmalısınız. Yaşı daha küçük olan çocuklarda, bebeklerde bu durumu engellemek için küçük önlemler alabilirsiniz. Tırnağa acı biber sürmek gibi çeşitli önlemler ile küçük yaştaki çocuklarda tırnak yeme alışkanlığını defedebilirsiniz.
Ergenlik döneminde bulunanlar ve yetişkin bireyler ise daha farklı yollara başvurabilirler. Tırnaklarını her zaman kısa tutup en azından birazcık bu alışkanlığın giderilmesinde harekete geçebilirler. Olgunluk derecesine erişmiş bireyler, kendilerini oyalayacak aktivitelere zaman ayırabilirler. Tırnak yemek istemsiz olan bir şeydir. Ve genelde bireyler boş kaldığı vakitlerde ya da aşırı stres altında kaldığı zamanlarda tırnak yemeye başvururlar. Stresten uzak bir yaşam sürmek ve çeşitli eğlenceli oyunlar ile zaman öldürmek tırnak yemenizi engelleyecektir. Tüm bunlara rağmen alışkanlığınız geçmiyorsa, psikolojik destek alabilirsiniz.