En üst katına çıkanların dünyaya tepeden baktığı üstün tasarımlarıyla yer çekimine meydan okuyan bu binaları sizler için listeledik. Bugün sizler için dünyanın en yüksek binalarını yani gökdelenlerini sıraladık. Listemizi yaparken hala inşaat halindeki binaları yada proje aşamasındaki tasarımları göze almadığımızın altını çizmek istiyorum. Ve ufak bir not: son 10 yılda Asya da yapılan binalar nedeniyle alışık olduğumuz gökdelen isimlerini bu listede de görememek mümkün. Daha fazla uzatmadan işte karşınızda dünyanın en yüksek binaları.
- TAİPEİ 101: 508 METRE
Listemize bir dönemler dünyanın en yüksek binası ünvanını elinde tutan bir yapı ile başlıyoruz. Taipei 101 adını Çin Cumhuriyeti namı diğer Tayvan ın başkentinden alıyor. 2004-2010 yılları arasında yükseklik konusunda rakibi olmayan bina ülkenin sayılı simgeleri arasında yerini alıyor. Açılışından bu yana finans merkezi olarak kullanılan bu bina tamamen modern bir tasarımla adından da anlaşılacağı gibi tam 101 katı var. Dünyanın en dayanıklı binaları arasında gösterilen Taipei 101 sadece depreme karşı değil Tayvan ın kabusu muson yağmurları ve tropik fırtınalara karşı da oldukça dayanıklı olarak inşa edildi. Post modern tarzı klasik Çin tapınaklarındaki esintiler ile birleştirilen bina benzersiz bir dış görünüme sahip. Ayrıca bu gökdelenin artıları sadece dış görünümü ve yüksekliği ile bitmiyor. Akıllı ve çevre dostu bir bina olması cabası.
- CHİNA ZUN: 528 METRE
İşte karşınızda yepyeni bir bina. 2019 yıllarında kapılarını açan China Zun Çin Halk Cumhuriyeti Pekin de yer alıyor. Faliyete geçmesi ile birlikte Çin in olmasa da Pekin in en yüksek binası ünvanını ele geçirdi. Birçok benzer gökdelen gibi Asya ya özgü hatlar dikkat çekiyor. 108 katlı bina birçok farklı amaç için kullanılıyor. İlk 60 kat tamamen ofis alanı olarak ayrılmış durumda. Sonraki 20 kat rezidans , en üst katlar ise spor lük otel olarak kullanılmakta. Bina bir dönem Çin medyasındaki haberlerin merkezine yer aldı. İnşası başladığı dönemde ilk projenin yüksekliğinin Çin Komünist partisi tarafından alçaltıldığı idea edildi. Gerekçesi tam olarak açıklanmasa da bu önlemlerin güvenlik gerekçesi ile alındığı tahmin ediliyor.
- TİANJİN CTF: 530 METRE
Yine Çin den bir bina var listemizde. Bu gökdelen ülkenin yeni çekim merkezlerinden Tianjin de yer alıyor. CTF gökdeleni 2018 yılında faliyete başladığından bu yana şehrin en yüksek binası konumunda yer alıyor. Altında yer alan alışveriş merkezi de Tianjin in en büyük alışveriş merkezi. CTF de sadece alışveriş merkezi yok tabiî ki. Gökdelen de lüks oteller ve ofis alanları bulunuyor. Tasarım Çin deki benzer gökdelenlere göre farklılık gösteriyor. Şehirdeki sınırlamalardan dolayı 100 katı geçemeyen gökdelen 98 katlı. Bu nedenle katların yüksekliği diğer gökdelenlere göre biraz daha fazla. Ancak CTF gökdeleni Tianjin deki en yüksek bina olma özelliğini kaybedebilir. Kendisinden 50 metre daha yüksek başka bir gökdelenin yakında faliyete gireceğini hatırlatmakta fayda var.
- GUANGZHOU CTF: 532 METRE
Yine Asya ve Çin deki binalardan biri ile devam ediyoruz. Aslında bu şekilde sürekli Asya ve Çin de olan binalara yer vermemizin sebebi son 30 yılda dünyadaki paranın uzak Doğu ya akması buna yol açmakta. Gökdelenler hızla yükseliyor ve 8 numaradaki kuzenini sadece 2 metre ile geçen bu gökdelen adını da aldığı Çin in Güneyindeki Guangzhou şehrinden alıyor. Tasarım dikdörtgen bir havaya sahip. 2016 yılında kapılarını açan bina tam 111 katlı. İçersinde çeşitli büyüklük ve görevlerde 95 adet asansör bulunuyor. Şehrin en yüksek olması ile birlikte Çin in en yüksek 3. Gökdeleni ünvanlarını taşıyor. Şehrin finans merkezinin ortasındaki dev bina ağırlıklı olarak deniz ticareti ile uğraşan şirketlere ev sahipliği yapıyor. Temelleri yerel yönetim tarafından 2019 yılında atılan binanın adı o dönem birçok yolsuzluk ideasına karışmış ve Çin devleti onlarca soruşturma başlatmıştır.
- ONE WORLD TRADE CANTER: 541 METRE
Sonunda Asya dan biraz uzaklaşıyor birleşik devletlere uzanıyoruz. Amerikan tarihinin en büyük terör saldırısı 11 Eylül de yıkılan dünya ticaret merkezinin uzun süre boş kalmadı. Yerine yine aynı görevi yapacak bu bina dikildi. Eskisin aksine bu bina basit bir tasarıma sahip. Amerika nın en kalabalık şehrine tepeden bakan bu 114 katlı bina tamı tamına 4 milyar dolara mal oldu. Tek başına neredeyse küçük bir şehir kadar elektrik tüketen bu minik dev aynı anda 50 bin kişiyi ağırlama kapasitesine sahip. Geçmişte yaşanan terör saldırısından sonra özel önlemler alındığı açıklansa da bu önlemlerin tam olarak ne olduğu konusunda detaylı bir bilgi ulamadığımızın altını çizelim.
- LOTTE WORLD TOWER: 554 METRE
Listemizi hazırlarken Asya dan çok da uzak kalamıyoruz. Bu kez uzandığımız ülke Güney Kore. Ülkenin başkenti seul de yer alan Lotte Tower Güney Kore nin en yüksek binası. Finans merkezinin tam göbeğinde yer alan bu modern gökdelen yukarı doğru incelen kendine özgü kıvrımlı bir görünüme sahip. Altındaki devasa büyüklükteki otopark ile şehrin otopark sorununa da bir nebze olsa çözüm getiren bina turistlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Kullanım amacı sadece otel ve rezidans olan 123 katlı Lotte kulesi zaman içinde Seul deki lüks yaşamın simgesi haline geldi. Binayı dünya gündemine taşıyan ilk olay ise iki internet fenomen inin binanın inşasına hiçbir önlem almadan yaptıkları tırmanış oldu.
- PİNG AN FİNANS MERKEZİ: 599 METRE
Listemiz ilerliyor fakat Çin den gelen binalar bir türlü bitmiyor. Sıradaki gökdelen Çin in güneyindeki Guandong un finans merkezinde yer alıyor. İnşası 2010 yılında başlayıp 2017 de tamamlanan 115 katlı bu devasa bina sadece ofis alanı olarak kullanılıyor. Şehirde yer alan birçok büyük şirketin bölge temsilcilikleri de bu gökdelen de yer alıyor. Binanın ana sahibi adını da aldığı Çinin en büyük sağlık sigorta şirketi Ping An LTD. Ping An gökdelendeki günlük yaşantının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için 80 tane asansör ile donatılmış. İnşaat halinden bu yana birçok serbest tırmanışçı tırmanma girişinde bulundu ancak hepsi polis tarafından tutuklandı.
- ABRAJ AL BAİT SAAT KULESİ: 601 METRE
Sıradaki bina kutsal topraklarda yani Mekke de. Suudi ailesinin göz bebeği olarak adlandırılan yapı kutsal Kabe nin yanı başında yer alıyor. Binanın inşası 2004 yılında başlamış olup 2011 yılında tamamlanmıştır. Parayı har vurup harman savuran Araplar bu binaya tamı tamına 15 milyar dolar harcamıştır. Kabe manzaralı bu bina sadece otel ve rezidans olarak kullanılıyor. Bunların ultra lüks ve ultra pahalı olduğunu hatırlatmamıza gerek yok sanırım. İslam dünyasında büyük tartışmalara yol açan 120 katlı yapının gölgesi günün bazı vakitlerinde Kabe nin üzerine vuruyor. Buda akıllara Babil kulesini ve onun başına gelenleri anlatıyor. Aa birde Al Bait in saati hakkında bir çift laf etmek gerekiyor. 25 km uzaktan okunabilen saat 2 milyon adet Led ışık tarafından aydınlatılıyor. Binadaki saatin dünyadaki en büyük saat olduğunu söylememize gerek yok sanırım.
- SHANGHAİ TOWER: 632 METRE
Bu Çin den listeye aldığımız son gökdelen. İnşası 4 yıl süren ve 2015 yılında açılan bu metal canavar adından da anlaşılacağı gibi Çin in en zengin şehri Shanghai de yer alıyor. Açık ara ülkenin en yüksek gökdeleni konumunda. 128 katlı bina birçok farklı amaç için kullanılıyor. Shanghai kulesinde restoranlardan tutun da otellere konser salonlarından ofis alanlarına kadar birçok farklı mekan bulunuyor. Ancak en büyük alanı dev online ticaret sitesi Alibaba tarafından kullanıldığının altını çizelim. Ufak bir not daha: binadaki 115 asansör de inanılmaz bir performans sergiliyor. Ana yolcu asansörleri saniyede 20 metre hızla hareket edebiliyor.
- BURJ KHALİFA: 828 METRE
Ve geldik tüm dünyaya tepeden bakanların binasına. Petrolü kalmayan Arap emirliklerinin Dubai şehrinde yer alan bu rakipsiz dev ülkenin adeta çekim merkezi ve en yakın rakibine attığı fark yaklaşık 200 metre yani ortalama bir gökdelen kadar. Binanın sahibi Emar şirketi dolaylı yollardan Şeyh mahtuma ait. Burj Khalifa Tamı tamına 168 katlı. Bina o kadar yüksek ki çıplak gözle 92 km uzaktan görünebiliyor. 160. Kata ulaşmak için 2909 basamak çıkmanız gerekiyor. Yükseldikçe daralan tasarım 7 şiddetindeki bir depreme dayanabilecek şekilde inşa edildi. Binada o kadar çok farklı rekor var ki yükseklik bunlardan sadece bir tanesi. Bina önünde en çok selfie çekilen en çok insanı barındıran yapı rekorunu da elinde bulunduruyor.