Fotoğraf Çekerek Para kazanın

  • Dünyada her geçen gün sadece İnstagram da 95 milyon fotoğraf paylaşılıyor. Hatta 2020 yılında çekilen fotoğrafların sayısını bilmek ister misiniz? 2020 analitiklere göre 1.4 trilyon fotoğraf çekilmiş. Ve her geçen sene bu rakamlar artış göstermekte. Ki bu gayet norma l. Çünkü teknoloji çağı her geçen gün gelişim gösteriyor. Ama asıl buradaki soru şu. Bu kadar fazla fotoğraf çekiliyor, peki bu fotoğraflardan para kazanılabilir mi? Bu sorunun cevabı tabiî ki de evet. İşte bu yazımızda nasıl fotoğraf çekerek para kazanabiliriz? Buna değinicem.

Öncelikle bu yazıda bahsedeceğim şey stok fotoğrafçılığı. Peki stok fotoğrafçılığı nedir? Şöyle bir örnek verelim. Şimdi siz gidip bir fotoğraf çekiyorsunuz ve az sonra bahsedeceğim  sitelerden birisine veya daha fazlasına yüklüyorsunuz. Sonrasında bir şirket , bir web site sahibi veya fotoğrafa ihtiyaç duyan birisi gelip sizden bu fotoğrafı para karşılığı satın alıyor. Peki  neden fotoğrafı internetten indirebiliyorken gelip benden satın alsın dediğinizi duyar gibiyim. İşte işler her zaman öyle olmuyor. Şirketler veya fotoğrafı kurumsal amaçla kullanacak kişiler fotoğrafı öyle internetten indirip kullanamaz. Çünkü telif hakları denen bir şey var. Mesela benim fotoğrafımı benden izinsiz kimse kullanamaz. O yüzden bizler fotoğraflarımızı para karşılığında satıyoruz. Ve biz onu sattığımızda, yani karşı taraf satın aldığında fotoğraf ile beraber  telif haklarını da satın almış oluyor. Yani fotoğrafı kullanmak ta serbest bir hale geliyor. Ve benden size küçük bir tavsiye ‘ yaratıcı’ olun. Çünkü herkesin çekebildiği fotoğrafı çekerseniz o fotoğrafı satma şansızınız düşecektir. Önemli olan herkesin yapamadığını yapabilmek . Şimdi isterseniz sitelerimize geçelim.

 SHUTTERSTOCK:

Shutterstock’u muhtemelen bir çoğumuz duymuştur. Eğer ki duymayan varsa şu an duymuş bulunsun. Shutterstock Türkiye deki en ünlü, yani en çok bilinen stock fotoğrafçılığı sitesi. Bu arada böyle yerlerde sadece fotoğraf satmak zorunda değilsiniz. Burada vektörel çalışmalar da satabiliyorsunuz. Yani bir tasarımcı iseniz yaptığınız vektörel çizimleri burada para karşılığında satabilirsiniz. Örneğin sitede yılbaşında çekilmiş fotoğraflar bulunmakta. Bu fotoğraflar bizim gibi kullanıcılar tarafından çekilip ve satışa sunulmuş fotoğraflardır.

ADOBE STOCK:

Adobe stock isminden de belli olduğu üzere Adobe şirketine ait. Hani şu photoshop, premiere pro gibi programların sahibi olan şirket. Bu arada adobe stock satıcılarına en çok para ödeyen sitelerden birisi hatta en çok ödeme yapan site diyebiliriz. Yani bir satıcı olarak bir şey sattığınızda en çok parayı buradan kazanabilirsiniz. En çok satış nerde yaparsınız demiyorum bu arada fotoğraf başına en çok parayı nerden alırsınız diyorum. Üstelik Adobe stock da sadece fotoğraf paylaşmak zorunda değilsiniz. Siteye giriş yaptığınızda satışa sunulan video vb benzeri içerikler de görmek bir hayli mümkün. Yani bu tarzda güzel stock videolar hazırlayabiliyorsanız onu da adobe stock da satışa sunmanızı tavsiye ederim.

GETTYİMAGES:

Az önce bahsettiğim siteler kadar Gettyimages da bir kadar ünlü. Sadece aralarında biraz fark var. Gettyimages de biraz daha sanatsal içerikli fotoğraflar yoğunlukla paylaşılmakta. Yani fotoğraflarınız, videolarınız, tasarımlarınız veya müzikleriniz daha sanatsal ağırlıklı ise Gettyimages de satma oranınız daha yüksek olacaktır. Sitenin içeriğine girdiğinizde biraz daha gerçek dışı daha sanatsal içerikler olduğunu görmek hiç de zor değil. Bu platform da da sadece fotoğraf değil benzeri video ,tasarım,ve yazılım gibi içerikler satışa sunabiliyorsunuz. Az önce de dediğimim gibi eğer ki çalışmalarınız daha çok sanatsal ağırlıklı ise Gettyimages de satma olasılığınız daha yüksek olacaktır.

EYeEM:

Az önce gösterdiğim hiçbir sitede kendime ait bir profilim bulunmazken EyeEM bu ayrıcalığı bize sunmakta. Profilinizde kendinize ait fotoğraflar ve içerikler başka kullanıcılar tarafından görünmekte. Ve ayrıca kullanıcıları takip edip ve onların sizi takip etmesi mümkün. Eğer uygunsuz içerikli fotoğraflar yüklerseniz fotoğraflarınız kabul edilemeyebilir. Edilse dahi sadece profilinizde görünüp satışa sunulamaz hale geliyor. Fotoğraflarınız ilgi gördüğü takdirde partner collection olarak seçilebiliyor. Bu şekilde seçildiği zaman fotoğraflarınız tabiî ki satın alınabiliyor ve bunun la beraber birkaç artısı daha var. Bu fotoğraf EyeEm koleksiyonunda satılıyor. Ama bir o kadar da partner koleksiyonuna girdiği için partner şirket olan gettyimages de satılabiliyor. Evet az önce bahsettiğimiz gettyimages. Yani fotoğrafınız gettyimages’de de satılıyor. Alıcılar illa EyeEm üzrinden satın almak zorunda değiller. Hatta fotoğrafınızı kendiniz gettyimages’e yüklemiyorsunuz. Çalışmanız partner olarak seçildiği için orada özel olarak satışa sunuluyor. Ve sitenin hususlarından biri fotoğrafınız satıldığında bu çalışmadan gelen gelirin %50 si size aktarılmak ta. Bu kesinti size biraz yüksek gibi gelebilir. Ki biraz da öyle duruyor. Ama açıkcası stock fotoğrafçılı bir meslek olarak yapılır mı bilinmese de bi ek gelir kaynağı oluşturacağı kesin. Eğer siz de fotoğraf çekmeyi seviyorsanız. Onu hobi olarak yapıyorsanız fotoğraflarınızı bu tarz sitelerde satabilirsiniz Ve bundan gelir elde edebilirsiniz.