Yükleniyor

Arama...

Schengen Vizesi nedir ?

Genel

Schengen Vizesi nedir ?

Avrupa Birliğinden Türkiye’ye Schengen Vizesi Başvuru Şoku!
Türkiye bu günlerde Schengen vizesi başvuru reddi ile karşı karşıya. Schengen vizesi, Avrupa Birliği ülkelerine gidebilmek için alınması gereken bir vize türüdür. Avrupa Birliği ülkelerini içine alan bölgeye “Schengen bölgesi” denmektedir. Elbette sadece Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin olduğu bölgeye değil, Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerinin de içine girdiği yere de Schengen bölgesi denmektedir.
Geçmişte Türkiye’de Schengen vizesi almak çok kolaydı. Avrupa Birliği’ne üye olan ülke konsolosluklarına yapılan başvuruların red yeme olasılığı bir hayli düşüktü. Vize ya bir hafta ya da iki hafta içinde çıkabiliyordu. Lakin şu an dünyanın en kolay vize türlerinden biri olan Schengen vizesine bile sahip olmamız imkânsız bir hale büründü. Avrupa’ya gitmek isteyen herkes ne yazık ki Schengen vizesi başvuru reddi ile karşı karşıya kalmakta.

Schengen Vizesinin Özelliği Nedir?
Schengen vizesi ile Avrupa’ya giden bir vatandaş, Schengen ülkelerini gezme hakkına sahiptir. Örneğin sizler Almanya için Schengen vizesi başvurusu yaptınız. İlk olarak Almanya’ya gitmeniz zaruridir. İlk an hiçbir Almanya dışında hiçbir ülkeye gidemezsiniz. Çünkü vizeyi o ülkenin konsolosluğu aracılığı ile alıyorsanız. Ancak daha sonra, yani örnekte belirttiğimiz üzere Almanya’ya gittikten sonra diğer Schengen ülkelerini gezebilirsiniz.
Herhangi bir vize almadan veya ihtiyaç duymadan sadece pasaport ayrıcalığı ile o ülkelerde barınabilir ve vize süreniz boyunca Schengen ülkelerinde ikametgâh edebilirsiniz. Bu anlamda Schengen vizesi başvuru ayrıcalıklı bir vize başvurusudur. Kimlik ve pasaport ile Schengen ülkelerini vize süreniz doluncaya kadar gezebilirsiniz.

Schengen Vizesi Neden Red Yer?
Schengen Vizesi Dünya ülkelerine baktığımızda en kolay alınabilen vize türüdür. Ancak Türkiye’de şu an Schengen vizesi almak çok zor. Kim başvurursa başvursun vize, konsolosluklardan devamlı red yiyor ve yemeye de devam ediyor. Peki bunun nedenleri nelerdir?

Schengen vizesi neden red yer? Red yeme sebepleri işte şu şekildedir;
Güriskivenlik : Suç kaydının olup olmaması Schengen vizesi için önemli bir etken olmaktadır. Özellikle Schengen bölgesinde işlemiş olduğunuz suçlar, mevcut Schengen vizesi başvuru için red yemenize sebebiyet verebilir.

Mali risk: Schengen vizesi kolay alınabilen bir vize olsa dahi belli bazı şartlar ülke konsoloslukları tarafındaN aranmaktadır. En büyük şartlardan biri de aylık gelir durumudur. Ne yazık ki günlük geçim masrafınızın aylık bazda azami sınırın altında olması Schengen vizenizi riske atabilir. Bunun için yapmanız gereken, aylık gelirinizi yüksek tutmak ve bunu tescillemektir.
Kanıt risk: Vize almanın temel kanunu gerekçedir. Gerekçeniz olmadan vize alabilmeniz, özellikle de Schengen vizesi alabilmeniz çok zordur. Bunun için yapılması gereken; konsolosluklara başvuru yaparken gidiş dönüş için kanıt götürmektir. Schengen vizesi red yemek istemiyorsanız, mutlaka kanıtlar ile hareket etmelisiniz. Ailenizin bir ferdini, işinizi veya da önemli bir görüşmenizi belgeleriyle beraber konsolosluklara iletmelisiniz. Aksi taktirde vize alabilmeniz çok zordur.
Ücret riski: Vize için belli bir meblağ ödemeniz gerekecektir. Bu her yıl değişmekle beraber Schengen ülkelerinin konsolosluklarında belirtilecektir. Her ülkenin ülkesine gelecek olan kişiden talep ettiği ücret farklıdır. Fakat aralarındaki fark çok azdır. Ücreti yanlış veya eksik yatırırsanız Schengen vizesi red yemeniz kaçınılmaz olacaktır.
• Belge riski: Schengen vizesinde birtakım belgelere ihtiyacınız olacaktır. Örneğin; adli sicil kaydı, seyahat sigortası veya ikametgâh belgesi. Vize başvurusunda yer alan “gereken belgeler” adlı metni iyi okumalısınız. Gereken belgeleri eksik verirseniz maalesef Schengen vizeniz onay almayacaktır. Belgeyi sonradan götürmek de bir seçenek değildir. Ancak itiraz dilekçesi ile beraber eksik belgeyi götürebilirsiniz.
Schengen Vizesinde İstediğimiz Süre Vizenin Red Yemesine Mi Neden Olur?
Schengen vizesi red yemek istemiyorsanız, mutlaka ama mutlaka gereken tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde iletmeniz gerekmektedir. Bunun dışında vizeyi kaç günlüğüne ya da aylığına almak istediğinizi de iyi seçmeniz gerekecektir. Eğer daha önce hiç Schengen bölgesine gitmemişseniz veya vize almamışsanız kısa süreli vize başvurusu yapmanızı tavsiye ederiz.
15 günlük vize başvurusu vize alabilmenizi kolaylaştıracaktır. Bazı vatandaşlar ilk vize başvurularında 6 ay süre istemektedir. Konsolosluklar Schengen ülkelerine devamlı gidip gelen insanlara bile 6 ay vize hakkını zar zor tanımaktadır. İlk defa Schengen vizesi başvuru yapacak olanlar kısa süreli vize talebinde bulunmalılardır.
Schengen Ülkelerinde Geçirdiğimiz Süre Aynı Almak Zorunda Mıdır?
Hayır, böyle bir zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Örneğin, 90 günlük bir vize talebinde bulundunuz ve talebiniz kabul edildi. Norveç konsolosluğundan aldınız ve oraya gittiniz. Orada bir gün durdunuz ve Finlandiya’ya geçtiniz. Burada ister 89 gün kalın isterseniz de 45 gün hiçbir fark olmayacaktır. Schengen vizesi, komple bölgeyi kapsamaktadır.
Bölge içerisinde yer alan ülkelerde kaç gün kaldığınızın hiçbir önemi yoktur. Önemli olan bölgede ne kadar süreyle kaldığınızdır. Eğer kaldığınız günü unutursanız veya vize son gün tarihini geciktirip ülkenize dönmek isterseniz, birtakım yaptırımlar ile karşı karşıya kalırsınız. Bunun olmaması için vize sürenizi suistimal etmemelisiniz.
Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Diğer dünya ülkelerine baktığımızda Schengen vizesi başvuru sonuçlarının 15 gün içinde açıklığa kavuştuğunu görebiliriz. Birkaç aya kadar Türkiye’de de başvurular en geç bir ay sonrasına kadar çıkabiliyordu. Lakin siyasi anlaşmazlıklar veya politikalar nedeni ile şu anda bir Türk vatandaşının Schengen vizesi alması 2 hatta 3 aya kadar sürebiliyor. Zaten çoğunluğa baktığımızda da çoğu başvuru red yiyor. Eskiden Schengen vizesi için başvuruların 2 hafta önceden yapılması gerektiği söyleniyordu. Ancak şu an böyle bir tarih vermek söz konusu değil. Vizenin çıkacağını, çıksa bile ne zaman kabul edileceğini kestirmemiz çok zor.
Schengen Vizesi Başvuru Red Yerse Ne Yapmalıyız?
Schengen vizesi red yeme olasılığı şu günlerde epey bir yüksektir. Bu olasılığı en aza indirmek için yapılması gerekenlere yukarıda yer verdik. Şimdi red yenirse ne yapmalıyız bunlardan bahsedeceğiz. Demokratik bir ülkede yaşadığımızın bilinciyle her türlü kurumsal redde itiraz etme hakkına sahibizdir. Buna Avrupa Birliği kararları da dahil. Schengen vizesi için red yenilmişse itiraz edebiliriz.
Müracaat ettiğiniz kurumdan Schengen vizesi red haberini bir mektup aracılığı ile alırsınız. Mektubun sizlere gönderilme amacı, neden Schengen vizesinden red yediğinizi belli etmektir. Mektupta hangi hususlardan dolayı red yediğiniz açıkça yazılı olacaktır. Bununla birlikte mektup, bir itiraz hakkına sahip olduğunuza da işarettir. İtiraz hakkı ile tekrar Schengen vizesi başvurusu yapabilirsiniz.

Schengen Vizesi İtiraz
Mektupta neden red aldığınız belli edilecektir. Tekrar başvuru yapıp bu sefer red almamak için mevcut açıklarınızı kapatmaya özen göstermelisiniz. Belgeniz veya Schengen ülkesine gidiş gerekçeniz yetersiz bulunabilir. Bunu öğrendiyseniz belgenizi tamamlayıp gerekçenizi daha sağlam bir şekilde sunabilme hakkına sahipsinizdir. Ancak burada atlanılmaması gereken bir husus mevcuttur.
Schengen vizesi başvuru sonrası red yerseniz, “60” gün içinde tekrardan itraz etmelisiniz. 60 günü geçirirseniz ne yazık ki Schengen vizesi için itiraz etme hakkınız sizden alınır. (Bazı ülkelerde veya istisnai durumlarda itiraz süresi 90 güne kadar çıkmaktadır, bu durum konsolosluklardan haber edilir.)

Yorum yaz

Your email address will not be published. Required fields are marked *